Hoe een warmtewisselaar efficiënter maken
De efficiëntie van de warmtewisselaar hangt af van verschillende belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden.
Temperatuurverschil
Het temperatuurverschil tussen de hete vloeistof en de koelvloeistof is erg belangrijk bij het ontwerpen van een warmtewisselaar.
Lagere koelvloeistoftemperaturen nemen meer warmte uit de hete vloeistof dan warmere koelvloeistoftemperaturen. Als je bijvoorbeeld een glas drinkwater op kamertemperatuur hebt gedronken, is het veel effectiever om het af te koelen met ijs dan alleen met koud water. Hetzelfde principe geldt voor warmtewisselaars.
Debiet
Een andere belangrijke factor zijn de stromen van de vloeistoffen in zowel de primaire als de secundaire zijde van de warmtewisselaar.
Een groter debiet vergroot het vermogen van de wisselaar om de warmte over te dragen, maar een groter debiet betekent ook een grotere massa, waardoor het moeilijker kan worden om de energie af te voeren.
Installatie
Over het algemeen is de meest efficiënte manier om een warmtewisselaar te installeren, de vloeistoffen in tegenstroom te laten stromen (dus als de koelvloeistof van links naar rechts beweegt, gaat de hete vloeistof van rechts naar links).
Voor shell & tube-warmtewisselaars moet de koelvloeistof binnenkomen op de laagste inlaatpositie om ervoor te zorgen dat de warmtewisselaar altijd gevuld is met water.
Bij luchtgekoelde warmtewisselaars is het belangrijk om rekening te houden met de luchtstroom bij het installeren van een koeler. Elk verstopt deel van de kern zal de koelcapaciteit in gevaar brengen.