Tony werkt bij Timmerman: zijn verhaal…

22-11-2016

Wat doe je precies?

Ik las vooral warmtewisselaars en batterijen. Geen batterijen zoals accu’s, maar luchtgekoelde warmtewisselaars en shell & tube warmtewisselaars voor de industrie in staal en RVS.

Je werkt hier sinds kort, maar je kent Timmerman al langer?

Vroeger deed ik, na enkele jaren montage, vooral werven als TIG-lasser. Een toffe tijd. Maar toen het bedrijf werd overgenomen had ik schrik dat ik opnieuw atelierwerk zou doen. Dus ging ik naar een andere firma. Toen er daar nog amper laswerk was, stelde mijn vrouw voor om terug te keren. Ik was meteen welkom. En ze deden een mooi voorstel: werken als fotolasser.

Dat word je niet zomaar denk ik?

Zo’n gespecialiseerde lassers zijn schaars, dus ik zag het helemaal zitten. Zo’n uitdaging ga ik met plezier aan, het is weer wat nieuws en je blijft leren. Er is ook veel voorbereiding en concentratie nodig: het moet perfect zijn, tot op de millimeter. Ik heb ondertussen mijn certificaten behaald, na een intensieve opleiding op locatie. 

Wat vind je van de sfeer? Is er veel veranderd?

Ook daarom ben ik teruggekomen: ik had hier nooit problemen en voelde me snel thuis. En toen ik opnieuw begon herkende ik veel collega’s, ik was niet de enige die terugkeerde (glimlacht). Ik ben goed opgevangen, bij een vraag of probleem helpen ze meteen. Nu sta ik tussen 2 fotolassers, zodat ik de stiel wat leer kennen.

Hoe kwam je ooit bij Timmerman?

Na 14 jaar bandwerk hield ik het voor bekeken. De mentaliteit was ook niet goed. In 2007 ben ik hier van 0 begonnen: ik heb alles geleerd, zoals werken met een draadsnijmachine, lassen, …. Ook de uurregeling speelde een rol, want zo kon ik mijn zoon zien opgroeien. In ploegensystemen is dat moeilijker. En de ligging, op een halfuurtje rijden, was meegenomen.

Je bent 45. Voel je je een ancien met die jonge mensen?

Een beetje (lacht). Ik voel dat de verschillende generaties elkaar goed bijstaan, ook de mensen die hier al 30 jaar werken. Zij geven me tips hoe het beter kan, omdat zij meer laservaring hebben. Een goed systeem. Je kunt het ook zelf ondervinden, maar dat duurt langer en je maakt meer fouten.

Waarom werk je hier graag?

Een pak redenen, maar de voornaamste is de voldoening. Toen ik aan de band stond kwam ik vaak gefrustreerd thuis, kon ik niks zinnig zeggen over mijn werk. Zelfs het hoge loon maakte niks uit. Nu heb ik nog nauwelijks stress. Oké, als fotolasser wordt het zeker spannend, maar dat is positieve stress. En we hebben veel vrije tijd: soms werken we overuren, maar dan neem je gewoon verlof bij mooi weer. 

Wat zeg je tegen sollicitanten?

Probeer gewoon bij ons: je wordt geholpen en je krijgt extra legale voordelen. Hier ben je geen nummer, wel een mens met een naam. Er heerst geen typische fabrieksmentaliteit, je bent verantwoordelijk voor jouw werk. Ik heb mij alleszins verbeterd (glimlacht).

Heb jij zin om onze rangen te vervoegen?

Je komt bij een gezond groeibedrijf, waar onze mensen zich professioneel én persoonlijk ontplooien. Stuur een mailtje met je cv naar inge.de.groeve@timmerman-ehs.be. We contacteren je dan eerstdaags.