Matthias werkt bij Timmerman: zijn verhaal…

19-11-2016

Wat doe je precies?

Ik maak gasleidingen en andere buizen met chemische stoffen, waar men röntgenfoto’s van neemt. Zo zien we of er fouten zijn gelast, want zo’n leidingen brengen veiligheidsrisico’s met zich mee. Het laswerk moet perfect gebeuren, met de volle aandacht. Eigenlijk is het de geknipte leerschool om te weten waar je fouten liggen. Bovendien is het leuk om complimenten te krijgen, de werf echt voldaan te verlaten.

Hoe kwam je bij Timmerman?

Via een vriend die hier al werkte: ik deed de lastesten en ben meteen gestart. Intussen zijn we 4 jaar verder (glimlacht). Pas op, ik solliciteerde bij 3 bedrijven, maar Timmerman trok het meest aan. De goede sfeer, jonge mensen én ervaren rotten, streng maar rechtvaardig. De werkcultuur tegenover grote bedrijven, waar ik ooit stage liep, is helemaal anders. Bij grote bedrijven leek het minder belangrijk wie wat deed, soms kreeg ik een stuk dat al deels gelast was.

Waarom werk je hier graag?

Afwisselend werk houdt me gedreven. Geen bandwerk maar het hele proces, van de lasvoorbereiding tot de buisplaatsing. Bij grote werfconstructies overleggen we eerst, om dan samen het hele traject af te werken. Toen ik begon draaide ik mee in allerlei teams, zodat ik veel opstak van de verschillende ploegbazen. Je hebt de tijd om te leren. Nu leer ik anderen iets: zo heb ik sinds kort een schoolverlater onder mijn hoede.

Je bent nog maar 24. Wat wil je bereiken?

Elke dag bijleren zodat ik hogerop raak, sowieso tot ploegbaas. Ik kom goed overeen met mijn ploegbaas en… er zijn flink wat ploegbazen met pensioen. Ik ben geen type dat 8 uur per dag geld verdient, ik wil het graag doen.  

Hoe zit het qua flexibiliteit in uren?

Dat loopt makkelijk, bijvoorbeeld als ik een halfuur vroeger door wil. Maar het werkt natuurlijk in beide richtingen. Als onze ploegbaas vraagt om wat langer te blijven, bel ik mijn vriendin. En als het op vrijdag mooi weer is en het werk vroeger klaar, begint het weekend ook vroeger. Nadat we onze opkuis hebben gedaan (glimlacht).

Zijn jullie daarmee bezig? Orde, netheid, structuur?

Op vrijdag kuisen we het hele atelier, wat een halfuurtje duurt. ’s Avonds stoppen we altijd 10 minuten vroeger: de werkbank opruimen, de handschoenen aan de kant, het gas dichtgedraaid… We nemen ook zelf het initiatief om te sorteren en te inventariseren. Zo moet je minder zoeken, maak je amper fouten en start je altijd met een propere lei.

Waarom zouden mensen hier solliciteren?

Je wordt nooit aan je lot overgelaten: de baas komt horen hoe je je voelt of waar het beter kan. We leveren hoge kwaliteit, krijgen mooie projecten, komen in contact met andere vaklui… Er zijn veel groepsactiviteiten, van badminton tot karten. Als ze iets in je zien krijg je alle kansen, de kloof met het onderwijs is groot. We zijn echt op elkaar ingespeeld en leren nog elke dag bij.

Heb jij zin om onze rangen te vervoegen?

Je komt bij een gezond groeibedrijf, waar onze mensen zich professioneel én persoonlijk ontplooien. Stuur een mailtje met je cv naar inge.de.groeve@timmerman-ehs.be. We contacteren je dan eerstdaags