Volg ons op linkedin

Wat zijn de risico’s van hertubering on site?

22-10-2020

Klanten vragen regelmatig om de buisjes van de shell&tube warmtewisselaar on site te vervangen. Het antwoord is meestal positief, maar er zijn enkele risico’s aan verbonden.

Belangrijk is dat deze risico’s duidelijk gecommuniceerd worden, voor aanvang van de werken.

Voldoende ruimte rond de warmtewisselaar is een vereiste

Uiteraard moet er voldoende ruimte beschikbaar zijn in het verlengde van de warmtewisselaar. Maar ook de toegang tot de wisselaar on site speelt een rol. Probeer maar eens te manoeuvreren met een kist vol buisjes van 10 meter in een volgebouwde poductiehal.

Hoe zijn de buisjes gemonteerd?

De manier waarop de buisjes gemonteerd zijn in de pijpenplaat is belangrijk. Zijn ze enkel gelast? Dan valt het werk mee aangezien het wegfrezen van de lassen voldoende is om de buisjes los te maken.

Zijn de buisjes ook geëxpandeerd? Dan wordt het moeilijker en is een ‘tube puller’ nodig om gecontroleerde trekkracht uit te oefenen. Hier is het risico op een gebroken buis groter, waardoor er meer manipulatie, tijdverlies en kosten zijn.

In welke staat is de warmtewisselaar?

Een ander risico is de staat van de wisselaar en vooral de eventuele ‘baffle-plates’ die zich in de romp bevinden.

De buisjes moeten langs deze schotten getrokken worden. Wanneer deze platen door ouderdom wat scheef staan, ontstaan er krachten tijdens het uittrekken die opnieuw voor een breuk kunnen zorgen.

Conclusie

Om dit type project tot een goed einde te brengen, zijn een enerzijds een duidelijke communicatie tussen leverancier en klant en anderzijds veel ervaring en een goede voorbereiding van essentieel belang.

Benieuwd naar onze mogelijkheden op dit vlak, bekijk dan onze referenties hier of stuur een mail naar: stijn.descamps@timmerman-ehs.be.

Vragen over hertubering?

Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u eerstdaags.